Majken.dk bruger cookies for at sikre dig den bedste brugeroplevelse. Dvs. informationer om dit besøg bliver gemt. Det anbefales, at du accepterer brugen af cookies for at få det fulde udbytte af dit besøg på majken.dk.
Har du en følelse af at være helt forkert? At lige meget hvordan du opfører dig, så er du bare ikke god nok? Og at du på ingen måde kan leve op til de forventninger, du selv og andre har til dig, lige meget hvad du gør? Hvis du har det sådan, så er det nok dit selvværd, den er gal med.
Lavt selvværd kan have en stor påvirkning på dit liv. Det har det haft på mit. Så langt tilbage jeg kan huske, har jeg følt, at jeg ikke var god nok, og det har sat sit præg på hele mit liv og er stadig noget, jeg af og til kæmper med, selvom jeg igennem adskillige år har arbejdet på at få en god balance omkring mit selvværd.
Stammer det lave selvværd fra barndommen, som ofte er tilfældet, kan det være så indgroet en del af dig, at det kan være svært at ændre på de tanker, du har om dig selv. Det kræver derfor en enorm indsats at ændre et lavt selvværd til at være godt.
Fra vi er helt små bliver vi alle påvirket af vores omgivelser. Det er både positive og negative beskeder, der når frem til os. Er der en overvægt af de negative eller er det dem, vi mest lytter til, så kan det påvirke selvværdet. Fx kan mobning føre til lavt selvværd (læs blogindlægget Mobning er noget fanden har skabt).
Personligheden spiller også en rolle her, da nogle mennesker bare fokuserer mere på det negative end det positive. Eller de sætter måske urealistisk høje krav til sig selv. I sidstnævnte tilfælde er det nok igen omgivelserne, der har en finger med i spillet, da ekstremt høje krav næppe opstår ud af ingenting.
Lavt selvværd kan også opstå senere i livet. Det kan være pga. stress, dårlige arbejdsvilkår, eller hvis der opstår svære livsbetingelser som fx alvorlig sygdom.
Jeg tror de fleste på et eller andet tidspunkt har følt sig utilstrækkelige. Det kan fx være i en specifik situation, hvor tingene bare ikke har flasket sig, som du ønskede, og følelsen af ikke at være god nok har indfundet sig. Det er meget normalt og er som udgangspunkt ikke et udtryk for lavt selvværd.
Det er først, når denne følelse gentager sig igen og igen og bliver en del af hverdagen, at alarmklokkerne bør ringe. Så hvis du kan nikke genkendende til nogle af disse punkter, så skal du være ekstra opmærksom på dit selvværd:
Du begynder at undskylde for ting, der i virkeligheden er udenfor din kontrol, fordi du føler, at det er din skyld
Du nedprioriterer dig selv og lytter mere til, hvad andre ønsker frem for, hvad du selv ønsker, fordi du tror, at andres meninger er mere værd
Du begynder bare at gøre som alle andre uanset hvad du selv synes, fordi du tror, at det er mere rigtigt end det, du selv ville gøre
Du lader dig nøje, selvom du egentlig ønsker mere, fordi du ikke føler, du fortjener andet end det, der er dårligt
Du har svært ved at tage beslutninger og holde fast i dem, fordi du bliver usikker på, om du nu også er i stand til at træffe gode beslutninger
Du har svært ved at sætte grænser, fordi du tror, at andre ikke vil acceptere dig, hvis du siger noget, der kan opfattes besværligt
Du har en kritisk indre dialog, hvor du sender kaskader af hårde ord imod dig selv, fordi du tror, at de negative ord er sandheden om dig
Alle ovenstående punkter har en selvforstærkende effekt, hvis de gentages. Og sker det, kan det hurtigt ende med en hverdag, der spinder i en forkert retning.
Jeg har fx selv kæmpet meget med en kritisk indre dialog, som helt sikkert var mere hård i tonen, end hvad nogen kunne finde på at sige til mig. De negative beskeder, jeg igennem årene havde modtaget, gjorde, at jeg troede, at jeg ikke var god nok og derfor fortjente de hårde ord, jeg gav mig selv. Jeg endte derfor i en negativ spiral, som ikke ligefrem gjorde mit selvværd bedre. Og det tog mange år, før jeg lykkedes med at bryde ud af den.
Hvis du ikke føler, du er god nok, kan det påvirke den måde, du agerer på. Du trækker dig måske fra sociale sammenhænge, da det bare er nemmere at undgå situationer, der får dig til at føle dig utilstrækkelig. Den taktik har jeg selv brugt en del gange.
Umiddelbart kan det virke som en god idé, men hvis det står på igennem længere tid, kan du nemt komme til at isolere dig selv. Hvis du isolerer dig selv, vil ensomhed typisk følge i kølvandet, hvilket kan få dit selvværd til at dale endnu mere. Kommer du først ind i sådan en negativ spiral, kan det være enormt svært at bryde ud igen (læs blogindlægget Den svære ensomhed).
Hvis du lever med lavt selvværd i lang tid, kan det føre til angst, depression eller andre mentale udfordringer. Nogle vil også reagere ved fx at ryge, drikke eller spise for meget for at dulme de ubehagelige følelser. Det kan igen føre til et misbrug, der kan være svært at komme ud af.
At leve med lavt selvværd er selvsagt ikke rart, men det er nok også utopi at forestille sig, at der er personer, som aldrig føler sig utilstrækkelige på et eller andet tidspunkt i deres liv. Alle har negative tanker om sig selv. Spørgsmålet er bare, om de lader sig tynge af dem eller ej.
Jeg tror ikke, at et godt selvværd nødvendigvis gør, at du får et bedre liv, end hvis du har et knap så godt selvværd. For mig at se er det mere et spørgsmål om at finde den gode balance, hvor selvværdet måske ikke er lige godt hele tiden, men hvor det ikke tager overhånd, så du havner i en negativ spiral.
For at nå dertil, skal du lære at acceptere dig selv, som du er. Det lyder umiddelbart nemt, men er super svært.
Der er nogle som siger, at modgang gør stærk, og jeg tror, at der i hvert fald er et gran af sandhed i det. Jeg nåede i hvert fald selv et punkt, hvor jeg blev træt af at have det dårligt, så jeg begyndte at fokusere på, hvad jeg kunne ændre, for at få det bedre.
For mig handlede det meget om at zoome ind på det, der var vigtigt for mig i stedet for at lade andres meninger overskygge, hvad jeg gjorde og tænkte. I starten var det bare små ting, som jeg forsøgte at ændre. Henad vejen kom min egen stemme mere frem og jeg turde at kaste mig over større ting.
Det hjalp så også på den proces, at jeg var så heldig at møde en person, som accepterede mig, som den jeg var. Det gjorde, at jeg turde kaste mig endnu mere ud i at ændre på tingene.
Da jeg i 2016 fik en blodprop i hjernen var jeg nået langt i at finde en god balance omkring mit selvværd. Hjerneskaden, som jeg fik som følge af blodproppen, gav mig dog et tilbageslag. For pga. den kan jeg ikke det samme, som jeg kunne før.
I lang tid tænkte jeg, at det ikke kunne være rigtigt, og hvis jeg var stædig nok, så skulle det nok lykkes. Det gjorde det ikke. Jeg begyndte derfor at få negative tanker, for hvorfor kunne jeg ikke bare tage mig sammen og blive som før?
Jeg prøvede igen og igen at gøre, som jeg plejede med det resultat, at jeg fik en masse symptomer på hjernetræthed. Til sidst måtte jeg erkende, at jeg bare ikke var i stand til det samme, som jeg var før. Men det krævede godt nok lang tid at acceptere.
At blive tilfreds med den du er kræver ekstra hårdt arbejde, hvis dit selvværd er lavt. Det handler om at øve sig i at fokusere på det, der betyder noget for dig, gøre det, du er god til eller synes er sjovt, samt at være sammen med dem, som giver dig positiv energi.
Og hvis du, ligesom jeg, har tendens til at have en kritisk indre dialog, så kan det måske hjælpe at tænke på, hvad du ville sige til en ven i samme situation. Jeg er sikker på, at tonen på ingen måde vil være ligeså hård, som det du siger til dig selv. Så vær den bedste ven overfor dig selv. Det kan gøre en stor forskel.
Skriv en kommentar